تاثیر نورپردازی بر روحیه انسان

نور یکی از اصلی ترین نیاز های انسان برای ادامه زندگی است و تمام ابعاد زندگی آن را احاطه کرده است. نور علاوه بر تامین نیاز های مادی و روشنایی، بر روح و روان انسان ها نیز تاثیر می گذارد.
نور زمانی که به درستی استفاده شود می تواند منبعی پرکاربرد باشد. متأسفانه، در صورت استفاده نادرست از نور در زمینه های خاص، می تواند منبع اختلال نیز باشد. وجود حتی حداقل مقدار نور به طور چشمگیری بر سیستم های فیزیولوژیکی و روانی ما تأثیر می گذارد. درک رابطه بین نور و خلق و خوی بسیار مهم است اگر می خواهید خلق و خوی، سلامتی و بهره وری افرادی را که در فضای خود کار می کنند، زندگی می کنند یا در حال استراحت هستند، افزایش دهید. یک مطالعه نشان می دهد که احساسات با روشنایی نور مرتبط است. محققان بر این باورند که سطوح نور باعث می شود ما گرما را درک کنیم و باعث می شود احساس گرما کنیم و باعث می شود احساسات ما شدیدتر شود. نور روشن بر  احساسات مثبت و منفی تأثیر می گذارد . نورها به دو دسته طبیعی و مصنوعی تقسیم بندی می شوند.

نور طبیعی

نور طبیعی، به ویژه نور خورشید، تأثیرات قابل توجهی بر روحیه و سلامت روان افراد دارد. تحقیقات نشان داده‌اند که نور خورشید می‌تواند به عنوان یک عامل مهم در پیشگیری و درمان اختلالات روانی مانند افسردگی فصلی عمل کند. همچنین، قرار گرفتن در معرض نور طبیعی به طور منظم می‌تواند به تنظیم ریتم شبانه‌روزی کمک کرده و به این ترتیب، کیفیت خواب و سطح انرژی روزانه را بهبود بخشد. نور طبیعی همچنین در کاهش استرس و اضطراب نقش دارد و می‌تواند به افزایش تمرکز و بهره‌وری کمک کند. در محیط‌های کاری و تحصیلی، حضور نور طبیعی می‌تواند به ارتقاء عملکرد و کاهش خستگی چشم کمک کند. در نهایت، این مزایا نشان می‌دهند که نور طبیعی نه تنها برای سلامت جسمی بلکه برای بهزیستی روانی نیز اهمیت دارد.

نور های مصنوعی

نور مصنوعی ، عموماً الکتریکی هستند و زمانی که نور طبیعی  ​​به هر دلیلی، مثلاً در شب، کافی نباشد، نور مصنوعی این مشکل را برطرف می کند و  می‌تواند تأثیرات قابل توجهی بر روحیه و خلق و خوی افراد داشته باشد. تحقیقات نشان می‌دهد که نورپردازی مناسب می‌تواند احساسات مثبت مانند آرامش و خوشحالی را تقویت کند، در حالی که نورپردازی نامناسب ممکن است منجر به احساسات منفی مانند خستگی و افسردگی شود

به عنوان مثال، نورهای سرد و آبی مانند لامپ های LED می‌توانند هوشیاری و تمرکز را افزایش دهند، در حالی که نورهای گرم و زرد می‌توانند حس آرامش و راحتی را ایجاد کنند. همچنین، استفاده از نور طبیعی یا نور مصنوعی که شبیه به نور طبیعی است، می‌تواند به بهبود خلق و خو و کاهش استرس کمک کند

نورهای گرم برای ایجاد یک فضای دنج و آرام عالی هستند، فضایی که در آن زمان خوبی را با با افراد دیگر معاشرت می کنیم و می توانیم خلاقانه تر فکر کنیم، در حالی که نورهای سرد برای مواقعی که نیاز به احساس هوشیاری یا فعال بودن داریم و زمانی که نیاز داریم بهترین هستند.

نگاهی عمیق به تاثیر رنگ نورهای نورپردازی بر احساسات انسان

بهتر است هنگام طراحی سیستم تامین نور و روشنایی فضاهای مختلف به تاثیر نور بر انسان توجه ویژه شود. قرار گرفتن در اتاق‌های کم نور می‌تواند سبب ناامیدی و افسردگی شود. در ضمن علاوه بر میزان نور، رنگ نور نیز فاکتور مهمی برای ایجاد یک نورپردازی داخلی ایده آل است. در ادامه تاثیر هر یک از رنگ های نور بر وضعیت عاطفی و ذهنی انسان آورده شده است.

  1. نور زرد یک رنگ کلاسیک است. استفاده از نور زرد خوش خلقی را افزایش داده و سبب به وجود آمدن شادی می‌گردد. همچنین نور زرد احساس خستگی و خواب آلودگی را برطرف می‌کند.
  2. نور سبز استرس را از بین می‌برد و سبب افزایش آرامش می‌شود. این رنگ می‌تواند گزینه مناسبی برای استفاده در اتاق خواب باشد.
  3. نور سفید لامپ‌های LED تا حد امکان به نور سفید طبیعی نزدیک است. این گزینه ابتکار و کارایی را بیدار می‌کند.
  4. نور قرمز انرژی بخش است و حتی فشار خون را افزایش می‌دهد. اما نباید از آن بیش از حد استفاده شود.
  5. نور نارنجی اشتها را بیدار می‌کند. با آن می توانید میزان علاقه غذایی کودکان و بزرگسالان را افزایش دهید.
  6. استفاده از نورهای دارای سایه های آبی و بنفش برای اتاق‌های روزانه توصیه نمی شود. زیرا این رنگ ها در طولانی مدت، می‌توانند افسرده کننده باشند.

نورپردازی مناسب محیط کار

نورپردازی مناسب در محیط کار می‌تواند تأثیر زیادی بر بهره‌وری و راحتی کارکنان داشته باشد. برای نورپردازی بهینه محیط کار به نکات زیر توجه کنید:

  1. استفاده از نور طبیعی: تا حد امکان از نور طبیعی استفاده کنید. پنجره‌ها را باز نگه دارید و میزها را نزدیک به منابع نور طبیعی قرار دهید. نور طبیعی می‌تواند انرژی و روحیه کارکنان را افزایش دهد.
  2. نورپردازی عمومی و موضعی: ترکیبی از نورپردازی عمومی (مانند چراغ‌های سقفی) و نورپردازی موضعی (مانند لامپ‌های رومیزی) استفاده کنید. این ترکیب به کاهش خستگی چشم و افزایش تمرکز کمک می‌کند.
  3. دمای رنگ نور: از نورهای با دمای رنگ مناسب استفاده کنید. نورهای سفید سرد (حدود 5000 کلوین) برای محیط‌های کاری مناسب هستند زیرا می‌توانند تمرکز و هوشیاری را افزایش دهند.
  4. قابلیت تنظیم نور: استفاده از سیستم‌های نورپردازی قابل تنظیم می‌تواند به کارکنان اجازه دهد تا نور محیط را بر اساس نیازهای خود تنظیم کنند. این امر می‌تواند راحتی و بهره‌وری را افزایش دهد.
  5. جلوگیری از تابش خیره‌کننده: مطمئن شوید که نورپردازی به گونه‌ای است که تابش خیره‌کننده ایجاد نمی‌کند. استفاده از پرده‌ها و فیلترهای نور می‌تواند به کاهش تابش خیره‌کننده کمک کند.

تجهیز برخی از لامپ‌ها در اتاق با لامپ‌های گرم‌تر و برخی با لامپ‌های خنک‌تر و روشن کردن لامپ‌های گرم‌کننده یا خنک‌تر، بسته به فعالیت‌های برنامه‌ریزی‌شده، می‌تواند مفید باشد.

برای بهره‌مندی کامل از مزایای آن، برای مثال، نور گرم‌تر را در لامپ‌های رومیزی و زمینی و نور خنک‌تر را در بالای سر، در وسایل نصب شده روی سقف قرار دهید. نور گرم‌تر معمولاً در دنیای طبیعی کمتر دیده می‌شود، مثلاً در هنگام طلوع و غروب خورشید در افق، در حالی که خورشید بالای سر در ظهر نور خنک است.نور طبیعی و مصنوعی تاثیر مهمی بر نحوه تفکر و احساس ما در اتاق هایی که در طول روز استفاده می کنیم دارد. طراحی نیاز به پشتیبانی از گزینه های مختلف نورپردازی برای افزایش رفاه ما دارد.

 

سخن آخر

نورپردازی و میزان روشنایی محیط در افزایش انرژی و روحیه افراد بسیار موثر است. شرکت شمیم اندیشه با طراحی و اجرای نورپردازی استاندارد و به کارگیری نور گرم و سرد متناسب با محیط میتواند به افزایش راندمان و بهره وری محیط کار و زندگی کمک شایانی کند. برای اطلاعات بیشتر و مشاوره با ما تماس بگیرید.

 

امتیاز دهید

آخرین مطالب وبلاگ شمیم اندیشه

برخی از پروژه‌های شمیم اندیشه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *